Ska du anställa ungdomar i sommar?

Skatteavdrag – Om en skolungdom eller studerande kommer att tjäna mindre än 24 873 kr under 2025 behöver du som arbetsgivare inte göra något skatteavdrag. Det finns inget krav på intyg från Skatteverket men en rekommendation är att ungdomen själv intygar att de inte kommer att tjäna mer under året. Skatteverket har ett formulär som kan användas för ändamålet, du hittar det här.

 

De ungdomar som kommer att tjäna 24 873 kr eller mer kan ansöka om jämkning hos Skatteverket och arbetsgivaren ska då följa jämkningsbeslutet vid skatteavdrag. Jämkningsansökan hittar du här.

 

Arbetsgivaravgifter – Det finns inte längre någon nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga, utan det är normala avgifter som betalas dvs 31,42%, så snart ersättningen uppgår till minst 1 000 kr under året. Arbetsgivaravgifter ska alltså betalas, och inkomsten rapporteras i arbetsgivardeklarationen, även för de ungdomar som kommer att tjäna mindre än 24 873 kr under 2025.

 

Lön till företagares egna barn:
Om ett fåmansföretag (AB/HB) betalar ut lön till företagsledarens barn (eller företagsledarens makes barn) som är under 16 år, ska den av makarna med högst inkomst från företaget beskattas för barnets inkomst. Detsamma gäller om barnet har fyllt 16 år och får lön som överstiger marknadsmässig nivå, då beskattas den överstigande delen hos föräldern med högst inkomst från bolaget. Den del av barnets lön som ska beskattas hos föräldern ska redovisas i dennes individuppgift i arbetsgivardeklarationen.

 

Om en fysisk person som bedriver näringsverksamhet, enskild firma, betalar ut lön till sitt barn som är under 16 år, medges inget avdrag för den kostnaden i beskattningen. Detsamma gäller om barnet har fyllt 16 år och får lön som överstiger marknadsmässig nivå, då medges inte avdrag för den överstigande delen. Följden är att om du som enskild näringsidkare betalar ut marknadsmässig lön till ditt barn, som är över 16 år, ska du redovisa till Skatteverket och betala arbetsgivaravgifter på den ersättningen.