Nya regler om resor till och från arbetet

Det nuvarande reseavdraget kommer att avskaffas och istället införs en skattereduktion som beräknas utifrån avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Varken färdmedel eller kostnaden för resorna har någon betydelse för skattereduktionen.

 

Det nya systemet blir mer rättvist i och med att det är en skattereduktion istället för ett avdrag. En skattereduktion minskar den slutliga skatten och blir därför lika för alla, medan ett avdrag har olika värde för olika personer beroende på hur stor inkomst man har. Lagändringarna införs 1 januari 2023.

 

Skattereduktionen kommer vara 5kr/mil för den del av resan som överstiger 1,5 mil enkel väg (3 mil i ett antal storstadskommuner*) upp till en övre gräns på 8 mil enkel väg. Anledningen till att ett antal storstadskommuner har en högre avståndsgräns är att det ska spegla tillgången till kollektivtrafik.

 

I och med att skattereduktionen ges med ett fast belopp per mil gynnar de nya reglerna de som åker billigt till jobbet t ex genom samåkning eller kollektivtrafik, och därmed bidrar de även till minskning av belastningen på miljön.

 

För att ha rätt till skattereduktionen krävs minst 30 resdagar/år, dock högst 210 dagar.

 

Skattereduktionen kan endast räknas av mot kommunal inkomstskatt. Om man får tillgodoräkna sig flera olika skattereduktioner så är ordningen sådan att reduktion för resor görs efter regional skattereduktion men före skattereduktion för underskott av kapital.

 

*Västra Götalands län: Göteborg, Lerum, Mölndal och Partille kommun
Skåne län: Burlöv, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp och Vellinge kommun
Stockholms län: Botkyrka, Danderyd, Haningen, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Österåker kommun