När och hur kan man deklarera

När är det dags?

Som privatperson måste du deklarera senast den 2 maj, är du kund hos oss har vi uppskov ytterligare en tid. Kontakta oss gärna för säkerhets skull och kontrollera att du är med på vår lista!

 

Hur gör jag?

Det finns numera många sätt att deklarera på. Om du bara ska godkänna din deklaration utan att göra några ändringar eller lämna bilagor så kan du deklarera i skatteverkets app, via sms eller genom att ringa till Skatteverket. Du hittar nummer och säkerhetskoder i din deklaration.

Om du behöver göra ändringar eller lämna bilagor, t ex om du har sålt din bostad, sålt värdepapper eller är företagare, är det istället Skatteverkets e-tjänst eller pappersdeklaration som är aktuellt. I de fallen kan det även vara bra att ta hjälp av en revisor, redovisningskonsult eller en skatterådgivare.

 

Vad händer sedan?

Skatteverket granskar din deklaration och när den är godkänd skickas ett slutskattebesked till dig. Skatteverkets ambition är att hantera din deklaration så fort som möjligt.

Om Skatteverket ställer frågor på din deklaration och därefter fattar ett beslut så får du ditt slutskattebesked direkt, vilket innebär att nedanstående datum antingen kan förskjutas eller tidigareläggas. Eventuell kvarskatt ska i de fallen vara betald inom 90 dagar och eventuell överskjutande skatt betalas ut vid nästa avstämningsdag.

 

Skatt att återfå

Skatteverket skickar inte längre ut utbetalningsavier utan pengarna sätts in på ditt skattekonto om du inte har angett något annat konto, därför är det viktigt att anmäla bankkonto till Skatteverket. Du kan logga in på skatteverket.se eller på Skatteverkets app och anmäla bankkonto under fliken skattekonto.

 

April 2019

Om du har godkänt deklarationen, utan ändringar eller tillägg, i Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 2 april bör du få din skatteåterbäring den 9-12 april.

 

Juni 2019

Om du har deklarerat senast den 2 maj, digitalt eller på papper, får du sannolikt din skatteåterbäring den 4-7 juni.

 

Augusti 2019

Har du skatt att återfå men har deklarerat efter den 2 maj, så får du skatteåterbäringen 6-9 augusti.

 

Skatt att betala

Om du har skatt att betala så påför Skatteverket ränta på underskott som överstiger 30 000 kr från och med den 13 februari 2019, för underskott som understiger 30 000 kr påförs ränta först från och med den 3 maj 2019. Räntan, som inte är avdragsgill, uppgår för närvarande till 1,25 %/år och den beräknas dag för dag.

 

November 2019

De flesta som har skatt att betala får sitt slutskattebesked i augusti och slutskatten ska därför vara betald senast den 12 november 2019.

 

Mars 2019

Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet för inkomstår 2018 senast i december 2019, vilket innebär att eventuell skatt att betala ska betalas senast den 12 mars 2020.