Dags att deklarera

När är det dags?
Skatteverket håller på och skickar ut de förtryckta inkomstdeklarationerna och senast den 15 april ska du ha fått din. Om du har anmält dig till digital brevlåda har du dock redan fått din deklaration som en pdf-fil och får ingen på papper. Förra veckan öppnade även Skatteverkets e-tjänst där du kan se dina deklarationsuppgifter och deklarera.

Som privatperson måste du deklarera senast den 2 maj, är du kund hos oss har vi uppskov ytterligare en tid. Kontakta oss gärna för säkerhets skull och kontrollera att du är med på vår lista!

 

Att tänka på
Som alltid är det viktigt att du kontrollerar att de förtryckta uppgifterna stämmer! Om något skulle vara fel, kontakta den som har lämnat kontrolluppgiften t ex din arbetsgivare eller bank, så att de kan göra en rättelse.

Om du ska få pengar tillbaka – glöm inte att ange ett konto där du vill ha pengarna insatta om du inte redan gjort det. Skatteverket skickar inte längre ut utbetalningsavier utan pengarna sätts in på ditt skattekonto om du inte har angett annat konto. För att ange konto, logga in på skatteverket.se eller Skatteverkets app och gör ändringen under fliken skattekonto. Det går också bra att göra i samband med att du deklarerar i e-tjänsten.

 

Vad händer sedan?
Skatteverket granskar din deklaration och när den är godkänd skickas ett slutskattebesked till dig. Skatteverkets ambition är att hantera din deklaration så fort som möjligt och de har följande riktlinjer för återbetalning av överskjutande skatt eller betalning av kvarskatt:

 

Skatt att återfå

April 2018

Om du har digital brevlåda och har anmält konto samt godkänt deklarationen, utan ändringar eller tillägg, i Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 28 mars bör du få din skatteåterbäring den 5-6 april.

 

Juni 2018

Om du har anmält konto och har deklarerat genom att sms:a. ringa, eller via Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 2 maj får du sannolikt din skatteåterbäring den 4-10 juni.

 

Augusti 2018

Har du skatt att återfå men har deklarerat efter den 2 maj och/eller på papper, så får du normalt skatteåterbäringen i augusti om du anmält ditt konto.

 

Skatt att betala

November 2018

Privatpersoner som har skatt att betala får i regel sitt slutskattebesked i augusti, vilket innebär att slutskatten ska vara betald senast den 12 november 2018.

 

December 2018

Företagare (enskild näringsidkare eller delägare i aktie- eller handelsbolag) som har skatt att betala får i regel sitt slutskattebesked i september, vilket innebär att slutskatten ska vara betald senast den 12 december 2018.

 

Mars 2019

Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet för inkomstår 2017 senast i december 2018, vilket innebär att eventuell skatt att betala ska betalas senast den 12 mars 2019.

 

Om Skatteverket ställer frågor på din deklaration och därefter fattar ett beslut så får du ditt slutskattebesked direkt, vilket innebär att ovanstående datum antingen kan förskjutas eller tidigareläggas. Eventuell kvarskatt ska i de fallen vara betald inom 90 dagar och eventuell överskjutande skatt betalas ut vid nästa avstämningsdag.